U bent hier

Proeven

Een Single Malt Whisky proeven:

De eertste indruk is over het algemeen de beste indruk.

Iedereen heeft gelijk wat smaak betreft.

Oefening baart kunst!

Bepaling van de kleur:

De kleur kan variëren van een heldere bijna doorzichtige kleur over goud en amber in al hun schakeringen tot zelfs een mooi donker siroopachtig bruin.

Bepaling van de “body”:

Maak met je glas een draaiende beweging tot je een “rand” bekomt. Als de whisky snel terug naar beneden loopt, dan spreken we van een lichte body. Wanneer de whisky echter heel lang blijft hangen en in (dikke) tranen naar beneden komt, dan spreken we van een stevige body.

Bepaling van de geur:

Bij een eerste indruk van de neus, kan je de whisky al typeren als zacht, aangenaam ruikend, warm, tintelend, prikkelend, ... om maar een paar mogelijke kenmerken op te noemen. Draai het glas rond om de aroma’s vrij te maken om op zoek te gaan naar de diepere geuren zoals hout, turf, fruit, bloemen, kruiden, enz... Indien er te weinig aroma’s vrij komen, kun je het glas een beetje opwarmen in je handen.

Bepaling van de smaak :

Neem een klein slokje en laat de whisky op je tong naar achter lopen zodat elk smaakpapilletje in aanraking komt met de aroma’s. Er zijn 4 primaire smaken : zout (opzij vooraan de tong), bitter (achteraan bijna in de keel), zuur (opzij acheraan de tong) en zoet (punt van de tong). De secundaire smaken of de “vergelijkingssmaken” allemaal opsommen is onbegonnen werk. Hiervoor kan je beter terecht op het “Whisky Tasting Wheel”. Een paar druppels water – voornamelijk bij cask strenghts - geeft dan weer andere aroma’s en smaken vrij. Het boeket van de verschillende aroma’s/smaken definieert dan de totaalsmaak van de whisky.

Bepaling van de afdronk

Hierbij bepalen we de nasmaak van de whisky. Zodra je de whisky hebt doorgeslikt, merk je hoe lang hij nog doorwerkt. Dit kan variëren van zeer kort tot heel lang. Sommige whisky’s kun je zelfs uren later nog proeven.

Bekijk ook 'Tasting wheel'

 

 

Copywright (c) 2016 by Friends of the Quaich